Occupational Health and Safety in Remote Working Application
Çalışma hayatında uzaktan çalışma, Covid-19 salgınıyla birlikte yaygınlaşan bir yöntem haline gelmiştir. Bu çalışma modeli, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında işçinin evinde veya işyeri dışında teknolojik iletişim araçlarıyla işini yapması esasına dayanır. Uzaktan çalışma, 10.03.2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Uzaktan Çalışma Yönetmeliği" ile yasal bir zemine oturtulmuştur. Ancak yönetmelikte bazı hususlar netleştirilmemiştir.
Uzaktan çalışma sürecinde işverenin iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine dair bilgilendirme, eğitim, sağlık gözetimi, ekipman sağlama ve iş güvenliği tedbirlerini alması gibi yükümlülükleri devam etmektedir. Bu çerçevede, çalışana teslim edilen ekipmanlar hakkında kullanım ve güvenlik açısından eğitim ve bilgilendirme yapılmalıdır. Evde karşılaşılabilecek risklerle ilgili çalışanlar bilgilendirilmelidir. İşin niteliğine uygun olarak görev tanımı ve iş saatleri belirlenmelidir. Ayrıca, risk değerlendirme raporunda uzaktan çalışma riskleri de yer almalıdır.
Uzaktan çalışma modelinin devam edeceği düşünüldüğünde, mevcut iş sözleşmelerinin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Sözleşmede iş tanımı, işin yapılma şekli, süresi ve yeri, ücret, işveren tarafından sağlanan ekipmanlar ve bunların korunmasına ilişkin yükümlülükler, iletişim kurma ve çalışma şartlarına ilişkin hükümler gibi konulara yer verilmelidir. Bu geçiş hükümleri, uzman desteği alınarak düzenlenmeli ve çalışanların hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde oluşturulmalıdır.
Çalışanlar, işverenin yapacağı bu değişiklik teklifini kabul etme veya reddetme hakkına sahiptir. Bu nedenle, yeni çalışma tekliflerinin hakkaniyetli bir şekilde düzenlenmesi önemlidir.
Bengül ERKEK
B Class Occupational Safety Specialist
Tepe Occupational Health and Safety Services Inc. (Manisa Branch)