Acil Durum Tahliye Planları
Hepimiz çalıştığımız ofislerdeki sosyal alanlara açılan kapıları, bahçeye ulaşan en yakın çıkışları hemen öğrenir ve sık kullanırız. Peki acil durumlarda kullanabileceğiniz çıkış kapılarını biliyor musunuz?
Herhangi bir acil durumda; güvenli alanlara ulaşmanızı sağlayan kapılara acil çıkış kapıları, bu kapılara sizi yönlendiren tüm çıkışlara acil çıkış yolları denmektedir. Bununla birlikte, olası bir yangın durumunda müdahale için gerekli söndürücülerin yerlerini ve ilkyardım ekipmanlarının bulunduğu alanların da gösterildiği planlar ise acil durum tahliye planları/krokileri olarak adlandırılır.
Bu tahliye planları veya krokiler, işveren vekilince hazırlanan acil durum planında yer almakla birlikte tüm personelin görebileceği alanlara asılmalı ve personel planlar hakkında bilgilendirilmelidir. Çok katlı ve/veya birden fazla acil çıkışı olan işyerlerinde her acil çıkış noktası tek tek işlenmelidir. .
18.06.2013 tarihli 28681 sayılı İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik gereğince tahliye planlarında bulunması gereken temel unsurlar şu şekildedir;
1) Yangın söndürme amaçlı kullanılacaklar da dâhil olmak üzere acil durum ekipmanlarının bulunduğu yerler.
2) İlkyardım malzemelerinin bulunduğu yerler.
3) Kaçış yolları, toplanma yerleri ve bulunması halinde uyarı sistemlerinin de yer aldığı tahliye planı.
4) Görevlendirilen çalışanların ve varsa yedeklerinin adı, soyadı, unvanı, sorumluluk alanı ve iletişim bilgileri.
5) İlk yardım, acil tıbbi müdahale, kurtarma ve yangınla mücadele konularında işyeri dışındaki kuruluşların irtibat numaraları.
Bu planların oluşturulmasında ortak sağlık ve güvenlik birimleri, iş sağlığı ve güvenliği danışmanlık şirketleri, paket programlar, mimarlık ofisleri vb kuruluşlardan hizmet alabilirsiniz. Acil durum tahliye planınıza bakın ve en yakın acil çıkışa en kısa sürede güvenli ulaşın.
Gizem ŞİMŞEK
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Tepe İş Sağlığı Ve Güvenlik Hizmetleri A.Ş (Tekirdağ Şube)